• 25.10.06, 10:50
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Eesti-ELi viinavaidluse kompromiss: viinamarjaviin tuleb märgistada

Põllumajanduse ja kalanduse nõukogul jõudsid Euroopa Liidu põllumajandusministrid viina definitsiooni osas Eestile sobiliku kompromisslahendini, teatas põllumajandusministeerium.
“Liikmesriigid leppisid teisipäeva õhtusel istungil kokku, et viina saab toota ka teistest toorainetest kui kartulist, teraviljast või suhkrupeedi melassist, kuid sellisel juhul peab tooraine olema märgitud toote etiketil samasuures kirjas kui toote nimi,” vahendas põllumajandusminister Ester Tuiksoo Luksemburgist. “Kui viina toota traditsioonilistest toorainetest nagu kartul, teravili, suhkrupeedi melass, siis toorainet toote etiketile vajalik märkida ei ole,” lisas minister.
Minister Ester Tuiksoo kiitis üldjoontes piiritusjookide määruse eelnõu täiendatud versiooni heaks. “Leiame, et antud ajahetkel on see parim kompromiss, mis erinevate liikmesriikide seisukohtade vahel õnnestus saavutada,” kirjeldas ta Eesti positsiooni.
Vaidlused viina definitsiooni ümber on väldanud juba kuid. Traditsioonilise viina tootjamaad nagu Rootsi, Soome, Baltimaad ja Poola esitasid nõudmise, et puhtal viinal oleksid selgelt piiritletud ning algupärased toorained nagu teravili ja kartul. Vastandlikul positsioonil on olnud näiteks Prantsusmaa, kes toodab vodkat viinamarjadest ning Saksamaa, kes taotles suhkrupeedi kandmist traditsiooniliste toorainete hulka.
Lõplikult ei ole vaidlus siiski veel läbi. Määruse eelnõu läheb edasi Euroopa Parlamenti, mis võtab asja arutluse alla järgmise aasta alguses.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 12.12.24, 12:04
Selveri Köök annab nõu: mida panna jõululauale!
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele