Infotarga ehk Büroomaailma tegevjuht Jüri
Ross ütles, et kui majandusel läheb nõrgalt, siis langeb kohe ka kontoritarvete
müük, mis hakkas languse märke näitama 2007. aasta aprillist-maist.
Ross märkis, et 1,4% SKP langus teises kvartalis oli tema jaoks ootuspärane. „Ootuspärane, kuna meie müüme paberit ja toonerit, kohvi ja suhkrut ning need on artiklid, mille müük kohe langeb, kui majandusel hakkab nõrgemini minema,“ rääkis ta.
„Nende toodete najal saab majanduse pulssi kontrollida,“ lisas Ross.
„Kui eelmisel aastal oli kasvu pluss neli protsenti, siis selle aasta esimesel poolaastal kisub see miinus nelja poole. Siit prognoosisin, et küll ta tahab alla nulli üleriigiliselt ka tulla,“ sõnas tegevjuht.
Ross rääkis, et müük hakkas eelmise aasta augustist tasapisi alla tulema ning esimesed märgid olid juba 2007. aasta aprillis-mais, kui toonerit ja paberit telliti vähem.
„Majanduslangus mõjutab ehitussektorit, kõike, mis on seotud ehitusega, ning transport on tugevasti tagasi andnud. Aga isegi hotellid on hakanud vähem võtma,“ ütles ta. „Valitsus peaks minu meelest eraldama raha ehituseks reservfondidest. Et ikkagi hoida inimesi tööl ja anda ehitussektorile raha just riiklikel tellimustena. Teed, majad, koolid ja haiglad tuleks üleval hoida reservfondidest,“ rääkis ta ja lisas, et neisse fondidesse oleme kogunud pikki aastaid selle tarbeks, kui raskeks läheb.
Erasektori panus majandusse on Rossi arvates tööviljakus. „See on tööviljakuse küsimus, et inimesed suudaksid ajaühikus rohkem tööd ära teha.“
„Eksporti saame panustada siis, kui suudame pakkuda konkurentsivõimelist hinda – konkurentsivõimeline hind tuleb siis, kui ajaühikus toodame rohkem kui keegi teine,“ märkis ta.
Ross prognoosis, et majandus hakkab taas kasvama järgmise aasta lõpust või ülejärgmise aasta algusest. „Järgmine aasta tuleb veel nulli ümber,“ ütles ta.
Seotud lood
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.