Toidukaupade hinnatase on Tallinnas
Prismas, Maximas ja Säästumarketis praktiliselt sama – ligikaudu 630kroonise
ostukorvi korral on erinevus alla ühe krooni, selgus TNS Emori igapäevakaupade
hinnaseirest.
Selveri ostukorv on võrreldes eelmiste perioodidega muutunud soodsamaks, olles nüüd viie kaupluse keskmisest 3% kallim.
Uuringu projektijuhi Mari-Ann Bankieri sõnul on hinnaerinevused poodide lõikes kõige väiksemad sagedasti ostetavates tooterühmades nagu piimatooted, sai-leib ning puu- ja köögiviljad. Piima hind soodsaimas ja kalleimas ostukohas erineb vaid 20 senti ja keefiri hind kümme senti. Täpselt sama hinnaga võib vaadeldud viiest poest osta aga näiteks Kirde saia ja banaane. Suuremad on hindade erinevused liha- ja vorstitoodete, juustu ning maiustuste kategoorias.
TNS fikseeris hinnad 13. mail järgmistes Tallinna kauplustes: Sõle Säästumarket, Punase tn Maxima, Rocca al Mare Prisma, Ülemiste Rimi ja Tondi Selver. Igapäevakaupade hinnaseire viiakse läbi kord kuus Tallinna viie suurema jaeketi kauplustes. Igal uuringuperioodil valitakse välja jaekettide konkreetsed poed, kus ostetakse uuringus kaardistatavaid tooteid. Igas poes ostetakse samu tooteid. Hinnad fikseeritakse kassatšeki alusel.
TNS Emori igapäevakaupade hinnaseire aluseks on pere ühe kuu ostukorv, mis hõlmab pereeelarves olulisema kaaluga tooterühmi. Ostukorvi arvutamisel tuginetakse statistikaameti pere-eelarve uuringu andmetele tooterühmade tarbitavate koguste kohta ning TNS Emori hinnaseire andmetele.
Uuringusse on kaasatud nii tuntud brändid kui ka odavaimad tooted. Odavaimate toodete hulka võivad sattuda näiteks nii soodushinnaga müüdavad tuntud brändid kui ka jaebrändid. Odavaimad tooted on toodud sisse nendes tooterühmades, kus tarbijate hinnatundlikkus on suur (nt kuivained, piim, puu-köögiviljad). Tooterühmades, kus hinna roll on väiksem ja brändi roll suurem (nt kohv, õlu), on uuringusse võetud konkreetsed kaubamärgid. Hetkel
kaardistatakse uuringus ligi 40 tooterühma ja ligi 50 toodet.
Seotud lood
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.