• 02.07.09, 11:57
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

WTO: kaubandustõkkeid on järjest rohkem

Hoolimata kõlavatest lubadustest kaubakanalid lahti hoida, jätkavad riigid üle maailma kaubandustõkete püstitamist, et oma tööstust kaitsta, hoiatab täna avalikustatav Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTO raport.
Viimase kolme kuuga on WTO registreerinud Euroopa Liidus ja veel 24 riigis kokku 83 uut kaubandust tõkestavat meedet, vahendab raportit Financial Times. Seda on enam kui kaks korda rohkem kui neid meetmeid, mida on samal perioodil käiku lastud kaubandustõkete kõrvaldamiseks. Väga suuri hälbeid vabakaubanduse põhimõtetest on siiski suudetud vältida, märgib WTO. Kui aga kriis edasi kestab, on oodata näiteks uute dumpinguvastaste kaebuste kerkimist. Mullu kasvas selliste kaebuste arv eelnenud aastaga võrreldes 28%.
WTO kärpis oma raportis ka maailmakaubanduse väljavaateid – kui varem prognoosis WTO tänavu maailmakaubanduses 9% suurust langust, siis nüüd tagasiminekut juba 10%.
WTO analüüsi järgi puudutavad tõkked kõige sagedamini piimatooteid, samuti terast, autosid, kemikaale ja plasttooteid, tekstiile ja rõivatooteid.
WTO raport on selge baromeeter protektsionistliku surve kasvust, mille on tinginud valitsuste püüd kaitsta oma kodumaist tööstust majandus- ja finantskriisi mõjude eest. Samuti näitab raport ilmekalt, et WTO raamistikus on riikidel mustmiljon võimalust tõkked seada, ilma et see veel WTO reeglitega vastuollu läheks – näiteks anda eksporditoetusi, algatada uuringuid võimaliku dumpingu üle ning tõsta lubatud piires tariife.
Viimati lubasid maailma liidrid tänavu aprillis G20 kohtumisel Londonis kaubakanalid lahti hoida, et kiirendada maailma majanduse toibumist ja vältida 1930nendatel tehtud vigade kordamist.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 12.12.24, 12:04
Selveri Köök annab nõu: mida panna jõululauale!
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele