Lõppenud detsembris andis tarbijahinnaindeksi tõusule hoogu kallinenud toit - eelkõige lihatooted ja köögiviljad.
Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2012. aasta detsembris võrreldes novembriga -0,1% ja võrreldes 2011. aasta detsembriga 3,5%, teatab statistikaamet. Kaubad olid 2011. aasta detsembriga võrreldes 3,1% ja teenused 4,1% kallimad.
Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on 2011. aasta detsembriga võrreldes tõusnud 6,0% ja mittereguleeritavad hinnad 2,6%.
2012. aasta detsembris võrreldes varasema aasta detsembriga mõjutas tarbijahinnaindeksit enim toit, mis andis kogutõusust ligi 40%. Sellest omakorda ligi kolmandiku andsid aastataguse ajaga võrreldes 7,6% kallinenud liha ja lihatooted ning viiendiku 15% kallinenud köögivili.
Eluasemekulutused andsid kogutõusust kolmandiku, millest omakorda poole andis aastataguse ajaga võrreldes 11,3% kallinenud soojusenergia.
Alkohoolsed joogid ja tubakas kallinesid 5,6%, mis andis indeksi kogutõusust kaheksandiku.
Mootorikütus oli 2012. aasta detsembris 2,4% kallim kui aasta varem. Aastataguse ajaga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud munad (40%) ja muu puuvili (22%) ning odavnenud tangained (8,3%) ja kohv (7,5%). Tarbijahinnaindeksi muutus jäi viimati alla 3,5% 2010. aasta augustis, mil ta oli 2,9%.
Novembriga võrreldes mõjutas detsembris tarbijahinnaindeksit peamiselt kangete alkohoolsete jookide soodusmüügid (mille tagajärjel odavnes see kaubagrupp 3,9%), mootorikütuse odavnemine 1,3% ja lennukipiletite kallinemine 15,6%. Enim kallinesid kuuga viinamarjad (22%) ja värske kurk (30%) ning odavnesid mandariinid (14%).
Seotud lood
Tarbijahindade kasvu mõjutasid eelmisel aastal peamiselt välismaised hinnasurved, mis mõjutas kütuse ja toiduainete hinda kommenteerib Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla, kommenteerides statistikaameti teadet THI tõusust.
Tarbijahinnaindeks tõusis 2012. aastal 2011. aasta keskmisega võrreldes 3,9%.
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.