• 07.11.13, 13:08
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kalvi: riik teeniks maksumuudatusega 61 mln eurot

ASi Liviko juhataja Janek Kalvi soovitab tänases kirjas riigikogu liikmeile lisada täiendava tuluna järgmise aasta eelarvesse 51 miljonit eurot alkoholi aktsiisi ja kümme miljonit täiendavat käibemaksu.
Täiendav 61 miljonit eurot lisandub riigieelarvesse, kui võrdsustada aktsiisimäärad absoluutalkoholi sisalduse kohta joogis. Praegu on õlles leiduv alkohol 2,6 korda väiksema määraga maksustatud kui sama alkoholikogus kanges alkoholis.
Sotsiaalminister on teatanud soovist kehtestada võrdse aktsiisimäära asemel miinimumhind alkoholiühikule. Nii aktsiiside ühtlustamisel kui ka alkoholiühikule miinimumhinna kehtestamisel muutub alkohol kallimaks. "Erinevus on vaid selles, et aktsiiside võrdsustamisel saab 51 miljonit eurot täiendavat tulu riik, alkoholiühikule miinimumhinna kehtestamisel jagavad selle raha ära tootjad ja kaubandusettevõtted," kirjutas Kalvi riigikogu liikmetele.
Lahjemaid alkohoolseid jooke on tema sõnul aastakümneid ekslikult vähemohtlikeks peetud ning soositud nende tarbimist madalamate aktsiiside kaudu, kuid praeguseks taganetakse nendest seisukohtadest terviseasjatundjate soovitusel.
"Nii Soome, Rootsi kui ka teised riigid tõstavad lahjade alkohoolsete jookide aktsiise suurema sammuga, püüdes saavutada absoluutalkoholi sisalduse võrdsemat maksustamist jookides," teatas Liviko juht.
Soome tõstis eelmise aasta alguses lahjemate alkohoolsete jookide (vein, õlu, kääritatud jook) aktsiisi 15% ja muude kangemate jookide aktsiisi 10% ning diferentseerib aktsiisitõusu ka järgmise aasta jaanuarist. Rootsi tõstab jaanuarist kangete alkohoolsete jookide aktsiisi 1% ja lahjade alkohoolsete jookide aktsiisi 7%. Mullu detsembris otsustas Prantsusmaa õlle aktsiisi 160%se tõstmise.
Eestis müüdavalt pooleliitriselt 5%se alkoholisisaldusega õllelt laekub praegu aktsiisi 15 senti, samalt koguselt 40%selt viinalt laekub aktsiisi 3 eurot ja 13 senti. Õlut teistmoodi maksustades peaks pooleliitriselt õllelt riigikassasse täiendavalt 24 senti aktsiisi võtma, kinnitas Kalvi.
Liviko kinnitusel on võrdse maksustamise debati vältel enim esitatud vastuargument olnud hüpotees, et lahjade alkohoolsete jookide tarbijad hakkavad võrdse aktsiisi korral eelistama kangeid jooke.
Turu-uuringute ASi tänavuse tarbimisharjumuste uuringu põhjal vähendaks alkoholiaktsiiside ühtlustamine oluliselt noorte alkoholitarbimist ning vähendaks sagedamini alkoholi tarbivate inimeste tarbimiskoguseid, saavutades tervikuna ligikaudu 10% võrra väiksema alkoholi tarbimise tervikuna. Uuringust nähtub, et alkoholiaktsiiside võrdsustamisest tuleneva hinnatõusu mõjul jääksid tarbijate eelistused alkoholiliigiti põhijoontes samaks ning ei põhjustaks üleminekut lahjade alkohoolsete jookide tarbimiselt kangete alkohoolsete jookide tarbimisele, seisab Liviko pressiteates
Liviko on 1898. aastal asutatud koholitootja, kelle põhitegevuste hulka kuulub ka veinide ja teiste alkohoolsete jookide import. Balti riikide kolme suurema alkoholifirma hulka kuuluv Liviko annab tööd 376 inimesele.

Seotud lood

Blogid
  • 29.10.13, 08:38
Alkoholi miinimumhinna ideed tasub kaaluda
Alkoholi miinimumhinna kehtestamise idee on Kanadast ja Suurbritanniast alguse saanud üsna radikaalne initsiatiiv, mille eesmärk on vähendada arutute hindadega sooduspakkumisi jaekauplustes ning seeläbi piirata ostetavaid alkoholikoguseid, kirjutab Saku õlletehase juht Margus Kastein.
Uudised
  • 29.10.13, 15:45
Heinver: miinimumhind ei vähenda napsutamist
Alkoholile miinimumhinna kehtestamine ei vähendaks selle tarbimist, ütles ASi Selver direktor Andres Heinver.
  • ST
Sisuturundus
  • 12.12.24, 12:04
Selveri Köök annab nõu: mida panna jõululauale!
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele