• 16.09.14, 17:35
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Toiduliit: Eesti toit väärib oma päeva

Eesti toidu püsimiseks eestimaalaste toidulaual, on vaja sellele suunatud tegevuskava ja fookusnädalat, leidsid tänasel Toiduliidu korraldatud ühiskonnategelaste ja tippjuhtide toiduvalmistamisüritusel põllumajandusminister Ivari Padar ja Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.
Padari sõnul väärib Eesti toit senisest suuremat tähelepanu. „Iga rahva jaoks on tema köök ja kodu lähedal kasvanud toit parim. See tähendab, et eelkõige peame ise Eesti toidust lugu pidama ja seda tarbima. Sellega aitame säilitada nii töökohti põllumajanduses ja toidutööstuses kui ka Eesti toidu kohta meie toidulaual,“ ütles Padar.
Toiduliit tegi tänasel üritusel põllumajandusministrile ettepaneku taastada selleks Eesti toidu päevade korraldamine, mille eesmärgiks oleks tuua välja parim ja erilisim Eestis toodetavast toidust ning jagada infot toidu tootmise ja valmistamise kohta Eestis. Viimati toimus Eesti toidu päev 2007. aastal Haapsalus.
Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp ütles, et Eesti toidu kõige tähtsamad tarbijad on koduturul. „Tööstused pingutavad kvaliteetse ja aina mitmekesisema valiku pakkumisel Eesti tarbijate poolehoiu nimel. Vajame tarbijate toetust, et meie igapäevasel toidulaual säiliksid kohaliku päritolu tooted,“ rääkis Potisepp.
Eesti toiduainete osakaal ostetavast toidust on täna TNS Emori andmeil 60%. „Tähtis on tegutseda selle nimel, et see nii ka jääks. Hind on toidu puhul alati olnud üks oluline valikukriteerium, kuid kui see jääb ainsaks, muutub ühekülgsemaks ka meie toiduvalik. Tootjad valmistavad toitu südamega ja soovime, et ka ostuotsuseid tehtaks südamega,“ märkis Potisepp.
Toiduliit korraldas täna, 16. septembril Kalamaja Kokaklubis Eesti toidutööstuse käekäiku mõjutavate ühiskonnategelaste ja tippjuhtide ühiskokkamise, kus iga osaleja valmistas ühe tunni jooksul oma lemmikroa. Ühise toiduvalmistamise eesmärgiks on juhtida avalikkuse tähelepanu Eesti toidule ja selle kvaliteedile ning ennistada Eesti toidu päeva traditsioon Eestis.
Põlled sidusid lõuna valmistamiseks ette põllumajandusminister Ivari Padar, endine põllumajandusminister ja riigikogu liige Helir-Valdor Seeder, riigikogu liige Imre Sooäär, Leiburi juht Asso Lankots ja HKScan Estonia Rakvere lihatööstuse juht Teet Soorm.
Eesti toidu väärtustamiseks on koostamisel Eesti toidu arengukava, mille põhieesmärk on Eesti toidu ja toidukultuuri populariseerimine nii Eesti inimeste, Eestit külastavate turistide kui ka välistarbijate seas. Pilootprojektina toodi tänavu suvel laulupeole üksnes Eesti toidule pühendatud väljak.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 12.12.24, 12:04
Selveri Köök annab nõu: mida panna jõululauale!
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele