E-kanalid on praegusel ajal kõige ohutum viis mistahes kaupade soetamiseks ning tarnimiseks – lihtsalt tuleb meeles pidada täiendavaid hügieeninõudeid ja vajadust!
- Ostlemine e-poest Foto: Julia-Maria Linna
Kuna viiruse leviku ja selle sümptomite osas on endiselt ebaselgust, on ennetavalt soovitatav kõigil kauplejatel ja tarbijatel rakendada maksimaalseid ettevaatusabinõusid.
• Kuna viirus võib siiski püsida sattunud keskkonnas mitu päeva, peaks potentsiaalselt tollega saastunud ruumid ja alad enne nende taaskasutamist puhastama ning teha seda regulaarselt.
• Kauba komplekteeritajatel tuleb desinfitseerida tööle minnes käed, panna kätte kindad, ette mask. Võimalusel desinfitseerida välja saatmisel pakendite välispinnad.
• Töötaja, kes tunneb end halvasti, peaks misiganes kahtluse korral jääma koheselt töölt eemale kuni 14 päevaks, et välistada võimalus teiste nakatumiseks.
• Praeguseks hetkeks on enamus suuremad Eesti paki- ja kullerfirmad (DPD, Itella/Smartpost, Omniva, DHL) teatanud ning teinud pakkide üleandmise ja vastuvõtmise kontaktivabaks! Mis tähendab, et kuller hoiab kliendiga vähemalt 2 meetrit distantsi, kirjutab ise üles kliendi andmed, ei võta allkirja, teeb pakist pildi ning ei ole kliendiga lähikontaktis.
• Lisaks on võetud kasutusele täiendavad meetmed pakiautomaatide uste, ekraanide ja makseterminalide hoolikamaks ja regulaarseks desinfitseerimiseks.
Soovitused tarbijale:
• Kui tellid kulleri, kasuta ainult kontaktivaba kauba vastuvõtmist, muul juhul keeldu.
• Kui tellid kauba pakiautomaati, kasuta ekraani katsumiseks ja kapiuste sulgemiseks kindaid ja/või pese pärast korralikult käed!
• Kui tellid kauba koju, eemalda saadetistelt pakendid ja viska need ära, kindlasti pese köögi- ja puuviljad, desinfitseeri ja pese pärast seda korralikult käed!
• Kuigi kauba komplekteerijad kasutavad desinfitseerimisvahendeid, maske ja kindaid, on kaks eelmist punkti rangelt soovitavad, et välistada mistahes võimalus nakatumiseks.
• Eelista kauba kohaletoimetamise valikuna pakiautomaati. Võimalusel välista pakiautomaati valides postkontorid ja kaubanduskeskuste rahvarohked asukohad või mine kaubale pakiautomaati järele ajal, mil selle ümbruses on eeldatavasti vähem rahvast.
• Kui tunned end haigena, ära mine saadetise järele, vaid püsi kodus. Pöördu paki hoiustamise aja pikendamiseks vahendaja klienditeeniduse poole! Kui oled tellinud kulleri, kasuta äärmisel vajadusel kontaktivaba vastuvõtmist, veel parem oleks suunata saadetis pakiautomaati ja pikendada saadetise hoiustamise aega.
• Arvesta, et mitmed kullerfirmad on ajutiselt peatunud teenused, mis hõlmavad lunateenust (maksmist kauba kättesaamisel) ja isikuttõendavate dokumentide kohale toimetamist vm vahetut kontakti nõudvad teenused.
• Saadetiste kohaletoimetamine on täielikult peatatud 13. märtsi seisuga Šveitsi lõunaosas ja Iraanis. Rahvusvaheliste saadetiste puhul tasub olla valmis oluliselt pikemaks saateajaks ning võimaluseks, et saadetis tagastatakse saatjale. Kõige kindlam on enne saadetise teelepanekut kullerfirmast küsida, kas soovitud riiki on mõtet hetkel üldse pakki saata.
Terviseamet on toonud välja:
• Viirus COVID-19 levib inimeselt inimesele piisknakkuse kaudu, peamiselt lähedasel kontaktil nakkuskahtlase inimesega (aevastamine, köhimine, kätlemine jm lähedased kontaktid).
• Õhu kaudu levikut ei ole seni tuvastatud. Uue koroonaviiruse COVID-19 säilivus väliskeskkonnas pole praegu teada, kuid teiste koroonaviiruste keskkonnastabiilsust hindavate uuringute kohaselt säilib viirus erinevatel pindadel kuni 48 tundi keskmise toatemperatuuri (20 °C) ja 40% relatiivse niiskuse juures. Samas on Terviseamet toonud välja, et näiteks viirusekandja köhimise kaudu pakile sattunud nakkuse puhul ei ole viirus elujõuline rohkem kui paar tundi.
• COVID-19 hävib kuumutamise, desinfitseerivate ainete ehk biotsiidide (nt 70% etanool, 0,1-0,5% naatriumhüpoklorit vm virutsiidsetoimega aine) kasutamisel.
Loe ja jälgi ka nii ettevõtja kui ka tarbijana Terviseameti infolehekülgi ning soovitusi:
Seotud lood
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.