• ST
  • 21.03.24, 08:55

Kuidas hoida kulusid kokku?

Kui maksud tõusevad ja ka kauplustes on hinnad viimasel ajal tõusvas joones liikunud, kuid sissetulekud ei ole suurenenud, tuleb kriitiliselt üle vaadata oma kulud ning vajadusel teha korrektuurid oma käitumisharjumustes.
Kuidas hoida kulusid kokku?
Alustada võiks sellest, et üle vaadata oma eelarve - millised on sissetulekud ehk tulud ning millised väljaminekud ehk kulud.
Edasi võiks prioritiseerida kulud ehk vaadata, millised kulutused on hädavajalikud ja möödapääsmatud ja millised kulud on sellised, mille pealt võiks raha kokku hoida.

Laenud ja liisingud

Üks oluline kuluartikkel on tavaliselt pangalaenud ja liisingud. Loomulikult on need prioriteetsed kulud, sest laenu- või liisinglepingus on kindlad maksetähtajad, millest tuleb kinni pidada ning maksete hilinemine ei ole hea märk.
Üheks võimaluseks, mida kaaluda, on laenude refinantseerimine. See tähendab seda, et mitme erineva laenu või liisingu asemel võib leida parematel tingimustel (nt väiksema intressiga, pikema laenu tagastamise tähtajaga vms) laenu. Laenude refinantseerimine võib lihtsustada ka maksete tegemist ja annab parema ülevaate, kas kõik on tähtaegselt makstud, sest selle asemel, et jälgida mitmeid erinevaid makseid, on sel juhul üks laen.
Erinevaid laenupakkumiste võrdlusi on võimalik vaadata Kreditum veebilehelt, kus laenuvõrdluse ehk pakkumiste küsimine ei kohusta millekski, kuid samas annab hea ülevaate sellest, milliseid võimalusi pakutakse. Kreditum veebilehelt saab vaadata ka muid võimalus, mitte ainult refinantseerimise võimaluste kohta.

Söök ja meelelahutus

Toidukaupade hinnad on pigem tõusnud, kuid söögi ostmisest pääsu ei ole. Küll aga võiks valida soodsamad kauplused, rohkem jälgida erinevaid kampaaniaid ja käia poes harvem ning osta korraga pikemaks ajaks toitu. Sel juhul ei teki nö emotsioonioste, mis enamasti ei ole ka tervislikud valikud.
Lisaks võiks üle vaadata selle, kas ja mitu korda süüakse kodust väljas (restoranid, kohvikud). Ka see võib olla suur kuluartikkel.
Meelelahutusele kulub samuti enamasti palju raha. Kõik muidugi sõltub sellest, mida tehakse. Näiteks kontserdi- ja teatripileteid tasub soetada siis, kui on sooduskampaaniad. Meelelahutus on siiski väga oluline selleks, et ei oleks oluline vaid töö ehk puhkama ja lõõgastuma peab. Lihtsalt võiks üle vaadata, kas on võimalik leida soodsamaid võimalusi meelelahutuseks.
Samuti võib meelelahutuse alla paigutada reisimise. Ka reisipakkumisi on võimalik tänapäeval leida väga soodsalt kui veidi pikemalt ette planeerida. Kreditum veebilehe kaudu on võimalik leida ka väikelaenu pakkumiste võrdlust kui on ikkagi soov ette võtta veidi kulukam reis, kuid eelarves selleks sel hetkel raha ei ole.

Kokkuvõtteks

Kaardista oma sissetulekud ja väljaminekud ning püüa need hoida kooskõlas. Sea prioriteete ja ära ela üle oma võimete. Kasuta erinevaid nippe säästmiseks - vaata, kas on sooduspakkumisi, kampaaniad ning tee teadlikumaid valikuid!

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 14.10.24, 09:50
Partner Kuukaardi makselahendused koguvad järjest suuremat populaarsust. Loe, mis need on!
Partnerkaardiga Selveris, Kaubamajas, Delice´is, I.L.U.-s ja L´Occitane kauplustes oste tehes tasub alati kaaluda, kas soovid maksta ostu eest kohe või hiljem. Muutes oma tavalise Partnerkaardi Partner Kuukaardiks, tasud ostude eest endale sobival ajal. TKM Grupi Partnerkaardi arendusjuht Rene Paats räägib lähemalt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele