Autor: Helen Külaots • 18. juuni 2024

Mida suvel grillida? Selver annab nõu

Selveri tootmisjuht Aimar Kann soovitab grillihooajal maitseelamusi rikastada ja katsetada vanade lemmikute kõrval uusi ja põnevaid maitseid. Loe, millised on Selveri klientide lemmikud ja ka uusimad grilltooted.
Grillitud ribi
Foto: Mariann Järvela

Selveri liha ja kalameistrite toodang valmib kauplustes kohapeal käsitööna. Kann ütleb, et liha ja kala lõikamisel kehtib kvaliteedireegel, et tükid peavad olema sama suurusega, mis tagab grillil ka ühtlase valmimise. Samuti valmistavad liha- ja kalameistrid ise marinaadid, maitsestavad ja täiustavad tooteid.

Eestlased on lihatoodete valimisel konservatiivsed

Uute maitsete proovimise julgustamiseks on iga kuu üks liha ja kalatoode Selveris hea hinnaga müügil kuutootena. Kuutooted eristuvad tavasortimendist, inimeste konservatiivse ostukäitumise tõttu neid kohe püsisortimenti ei panda. „Retseptide loomisel ammutan ideid kõikjalt, kus toiduga kokku puutun. Juhtub ka nii, et saan inspiratsiooni oma maitsekogemusest, kuid arendan seda edasi ning jõuan täiesti uue tulemuseni,“ ütleb Kann. Tootmisjuht ise armastab vürtsikaid maitseid, seetõttu soovib ta pakkuda ka klientidele võimlust veidi vürtsikama lihaga katsetada. Vürtsikate ja teiste eriliste maitsete puhul on see toote nimetuses välja toodud, et kliendil oleks selge, mida ta ostab.

Selveri lihalett
Foto: Jürg Samel

Kõige populaarsem Selveri lihameistrite omatoode on kodune šašlõkk

See on tõeline hitt-toode, mida ostetakse ämbrite kaupa ka talvel. „Niisiis grillitakse üha enam ka talvel ja seetõttu võib šašlõkki Selveri lihalettidelt leida aasta ringi,“ ütleb Kann.

Lisaks kodusele šašlõkile kuulub Selveri šašlõkiperekonda ka šašlõkk karulaugu-jogurtimarinaadis, lihameistri šašlõkk ja Kaukaasia šašlõkk. Kui esimese kolme tooraine on kaelakarbonaad, siis viimane on valmistatud karreest. Veel leiab Selveri lettidelt ka broileri kintsulihast šašlõki ning kalkuni šašlõki.

„Minu enda uus lemmik on šašlõki grill-liha,“ nendib Kann ja lisab, et tegu on klassikalise šašlõkiga steigi kujul. Piisab, kui pöörad liha ühe korra – lihtsalt grillida ühelt ja teiselt poolt. Nii on „šašlõki“ valmistamine ka lihtsam.

Juunis on soodushinnaga kuutooteks St. Louisi ribi tšillises BBQ-marinaadis. Kann ütleb, et ribiplaati on väga mugav grillida, sest pole tüütuid väikeseid tükke. Kui on aga soov millegi kergema järele, soovitab Kann broileri kintsuliha taipärases tsitrusemarinaadis.

„Rohkem võiks grillida ka veiseliha,“ arutleb Kann ja lisab, et Selveri Texase veiseburger on 100% veisehakklihast burgeripihv, mis sobib hästi hamburgeri vahele, grillitud köögiviljadega või siis ka toorsalatiga nautimiseks.

Vaakumpakendis Selveri lihameistrite tooted.
Foto: Jürg Samel

Kui eestlane ütleb „kala“, siis mõtleb ta lõhet

Kann arvab, et valge kala hirm tuleb sellest, et ei osata seda valmistada. „Valge kala on punasega võrreldes kapriissem. Julgeksin paralleele tuua sea- ja veiselihaga. Oleme harjunud valmistama ja sööma sealiha. Kui otsustatakse proovida veiseliha, siis küpsetatakse üle ning öeldakse, et veiseliha on vintske. Valget kala tabab tihti sama saatus. Kala pannakse ahju, küpsetatakse üle ja kala jääb kuiv. Järgmisel korral enam valget kala ei osteta,“ tõdeb Kann.

Kann soovitab Selveri valikust grillida näiteks vahemerepärast kuld-merikokre, Texase grill-lõhe, lõhevardaid köögiviljadega, lõhefilee šašlõkki ning muidugi ka klaarsäga šašlõkki. Kui filee kipub grillresti külge kinni jääma, siis terve kala puhul seda hirmu ei ole.

„Just vahemerepärane kuld-merikoger on hea toode kalasõpradele, kes pole söandanud veel punast kala valge vastu vahetada,“ julgustab Kann ning lisab, et kuigi meile seostub koger enamasti väga luise ja mudamaitselise kalaga, siis kuld-merikoger ehk dorada ei ole seda mitte ning lisaks väga vähestele luudele on see ka väga maitsev.

Selveri kalalett
Foto: Jürg Samel

Kuidas kala grillida?

Kann annab kolm head nõuannet.

  1. Klassikaline grillimine süte kohal kõrgel kuumusel. Enne grillimist tuleb kala majapidamispaberiga ära kuivatada, siis ei hakka ta hauduma ja võtab ka värvi paremini külge. Samuti tuleb eelnevalt grillrest õliga kokku määrida ja lasta kuumaks minna, siis jääb kala väiksema tõenäosusega resti külge kinni. Kala võib grillida ka kahepoolsel grillrestil, et oleks mugavam ümber pöörata. Kõigepealt tuleb kala grillida nahk allpool. Pöörata alles siis, kui külje pealt on vähemalt pool liha valgeks tõmmanud. Nahaga poolt võib grillida julgesti, sest nahk kaitseb liha ning pealekauba sobib krõbe nahk pärast ka söömiseks. Ümberpööramise järel tuleb olla tähelepanelik, et vältida üleküpsetamist. Kel on olemas vardaga toidutermomeeter, siis kala kõige paksema osa sees võiks temperatuur olla 56 kraadi ümber.
  2. 2. Madalal temperatuuril grillimine, kus kala ei ole otse süte kohal. Lihtsam on seda teha torugrilliga, kuid saab edukalt hakkama ka kuppelgrilliga. Ettevalmistus on samasugune nagu eelmise meetodi puhul. Erinevus seisneb selles, et söed katavad vaid osa grilli põhjast ning kala ei asetata süte kohale, nii on küpsemise temperatuur madalam. Torugrillis on ruumi rohkem ja sinna on võimalik ühte otsa teha lepapuust väike tuli. Kui kaas sulgeda, tekib palju suitsu ja sõltuvalt sellest, kuidas temperatuuri ja suitsukogusega mängime, saab teha väga edukalt ka suitsukala.
  3. Kala küpsetamine fooliumis. Fooliumist tuleks teha kauss, selle sisse läheb maitsestatud kala ja ka tükikene võid. Võib lisada ka köögivilju. Soovitan jätta kala pealt lahti, nii omandab see grillimisele iseloomuliku suitsumaitse. Valmista sel meetodil vähem rasvaseid kalu nagu tursk, koha, ahven jne.

Kann toonitab, et Selveri liha- ja kalameistrite toodang on kvaliteetne: „Kõige aluseks on väga hea tooraine ning liha- ja kalameistrite suurepärased oskused ja kõrged standardid.“

Head grillisuve!

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700