Toidu- ja joogikauba eksport koroona aastal oli ebaühtlane
Eesti väiksuse juures on eksport toidutööstustele eluliselt oluline. Nagu enamike muude sektorite puhul, oli ka toiduainesektorile 2020. aasta muutlik ja täis ootamatusi. Kuidas mõjutas see aga Eesti toidu- ja joogitootjate ekspordivõimekust?
Valio Eesti juht Maido Solovjov Foto: Liis Treimann
Kuigi põllumajandussaaduste ja toidukaupade eksport 2019. aastal langes veidi, olid ootused 2020. aastaks kõrged. Esimesed kuud olidki paljulubavad ja ekspordimahud kasvasid märkimisväärselt. Siis aga tuli koroonakriis, mis andis kogu majandusele suure löögi. Toiduainetööstuse üks olulisimaid kliente, HoReCa sektor nii Eestis kui teistes riikides, sulgus praktiliselt päevapealt.
Ärijuhtimissüsteemid (ERP,ettevõtte ressursside planeerimine) on viimastel aastatel oluliselt muutunud. Muutuste peamine suund on see, et ettevõtete individuaalselt kohandatud süsteemid asendatakse üha enam pilvepõhiste ERP-lahendustega.
147 akadeemilist tundi, millest 16 akadeemilist tundi toimub klassiruumis ning 131 akadeemilist tundi toimub 2 kuu jooksul iseseisva- ja mentorõppena (sh iseseisev õpe 121 ak h ja 10 ak h) koolitajaga koos mentorõpe.