• 17.09.24, 16:00

Kadri Kiisel: müügimahud kaubanduses on selgelt kukkunud

Madala ostujõu ja tabijakindluse tõttu proovitakse saada vajalik kaup mujalt, kuid majanduse kasvul naastakse tavapärase harjumuste juurde, rääkis LHV Panga juht Kadri Kiisel.
LHV Panga juht Kadri Kiisel
  • LHV Panga juht Kadri Kiisel Foto: Andras Kralla
Jaekaubanduse müügimahud on langenud seitsme aastaga 4%, samuti on kukkunud finantseerimise mahud. “Selgelt on näha, et kliendid keerulisel ajal eriti ei ostle, mis on tugevalt seotud tarbijate kindlustundega ja ostujõuga,” selgitas Kiisel ning ennustas, et see ei taastu enne 2026. aastat.
Eriti on langustrendis elektroonikakaupade, kodumasinate, mänguasjade ning lemmikloomakaupade ostmine. “Need on ostud, mida saab jätta tegemata või asendada soodsama kaubamaga mujalt,” rääkis LHV panga juht.
Vajalikku kraami proovitakse hankida ka soodsamalt piiriäärsetest kauplustest. “Olukord ei ole kiita, kuid ostujõu taastudes tulevad inimesed tavapäraste harjumuste ja mugavuste juurde tagasi. Usun, et trend möödub, kui majandus kasvab ja ostujõud taastub,” arutles Kiisel.
Samuti tegi Kiisel juttu sellest, kuidas saavad eraisikud ja ettevõtted hakkama laenude tagasimaksmisega ning millised ärid on hetkel panga vaatest kõige atraktiivsemad.
Intervjueeris Hando Sinisalu.
LHV panga juht Kadri Kiisel esineb 9. oktoobril Kaubanduse Aastakongressil, kus ta räägib kaubandusärist läbi pankuri silmade: finantseerimisest, makselahendusest ja tulevikuväljavaadetest.
Registreeru soodushinnaga kuni 27. septembrini SIIN

Seotud lood

Uudised
  • 30.08.24, 13:39
SUUR ÜLEVAADE: eurooplased kohandavad oma ostukäitumist
Kus asub Eesti võrreldes ülejäänud Euroopaga?
Eratarbimise osakaal on Euroopa Liidus aeglaselt taastumas pandeemiaeelsele tasemele. 2023. aastal registreeriti langus teist aastat järjest, kusjuures ELi kodanikud kulutavad nüüd tarbimisele vaid 33,9 protsenti oma rahast. Suurim osakaal on Ungaris, kus iga teine ​​euro läheb jaekauplusesse, selgus GfK Euroopa jaemüügi uuringust.
Uudised
  • 27.08.24, 15:29
Jaekaubanduse müügimaht väheneb, eratarbimine on nõrk
Vaatamata Eesti majanduse aeglasele taastumisele on sektorite kindlustunne jätkuvalt nõrk. See pidurdab majandusaktiivsust ja tarbimise kasvu, kuid intressimäärade langus peaks euroala sisemajanduse nõudlust järgmisel aastal hoogustama, prognoosivad Swedbanki ökonomistid.
  • ST
Sisuturundus
  • 03.09.24, 17:13
Kui klient jääb võlgu: efektiivseim nipp raha koju toomiseks
Viimaste aastate majandusolukord on olnud keeruline ja muutusterohke. Laomajandustehnikaga tegeleva Agrovaru AS jaoks on hetkel suurimaks väljakutseks käibe hoidmine samal tasemel ning kulude vähendamine müügi- ja tööprotsesside efektiivistamise kaudu. "Kuna klientide nõudlus on vähenenud, peame tegema rohkem tööd, et leida üles need vähesed kliendid," selgitab tegevjuht Jarno Mänd.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele