• ST
  • 10.11.23, 13:52

Rohelise tee joomise traditsioonid, mida te võib-olla ei teadnud

Rohelisel teel pole mitte ainult rikas ajalugu, vaid see on tutvustanud ka kultuuritraditsioone paljudes riikides: Jaapanist Hiinani, Marokost Ühendkuningriigini on roheline tee inimesi võlunud oma ainulaadsete maitsete ja tervisega seotud eelistega.
Foto: © aaron007, Getty Images Pro via canva.com
  • Foto: © aaron007, Getty Images Pro via canva.com
Camellia sinensis taime lehtedest saadud teed on kasutatud sajandeid ja see on hinnatud selle ainulaadsete omaduste poolest:
- on kõrge antioksüdantide kontsentratsiooniga;
- stimuleerib ainevahetust ja aitab kaalust alla võtta;
- annab rahustava efekti;
- stimuleerib südametegevust;
- põletikuvastaste ja antibakteriaalsete omadustega.
Väärib märkimist, et rohelist teed on erinevat tüüpi, millest igaühel on oma ainulaadne omadus. Mõned populaarsed sordid on Jaapani rohelised teed nagu Matcha, Sencha ja Gyokuro, Hiina roheline tee Long Jing ja Lõuna-Korea roheline tee nimega Jeoncha.
Räägime mõnest vähemtuntud rohelise tee joomise traditsioonist kogu maailmas, mis annavad teile seose selle hämmastava joogiga:
1. Jaapani teetseremoonia Chanoyus;
2. Maroko piparmündi tee;
3. Gongfu Cha;
4. Briti pärastlõunatee;
5. Sansam Darye.

Rohelise tee pruulimise näpunäited

1. Jaapani teetseremoonia Chanoyus
Jaapanis on Chanoyu teetseremoonia kunst väga lugupeetud traditsioon. See on rituaal, millel on koreograafia elemente ja mis hõlmab Matcha, pulbrilise rohelise tee valmistamist ja tarbimist. Tseremoonias on eriti rõhutatud teadlikkust ja harmooniat, iga liigutus on läbimõeldud ja eesmärgistatud. Osalejad naudivad rahulikult teed, hinnates kogemuse esteetilist ilu, rahulikkust ja lihtsust.
2. Maroko piparmündi tee
Marokos omandab roheline tee, mida valmistatakse Maroko piparmünditee traditsiooni kohaselt, ainulaadse iseloomu. See värskendav ja aromaatne jook koosneb rohelise tee lehtedest, millele on lisatud värskeid piparmündilehti ja mida serveeritakse väikestes dekoratiivklaasides. Tee valatakse ülevalt, kuna see tõstab marokolaste sõnul maitset ja tekitab vahutava tee tunde. Maroko piparmünditee on külalislahkuse sümbol ja seda serveeritakse külalistele tavaliselt sooja vastuvõtu ja sõpruse märgina.
3. Gongfu Cha
Hiinast alguse saanud Gongfu Cha meetod on väga keeruline ja täpne viis rohelise tee valmistamiseks ja serveerimiseks. Rituaal nõuab väikeseid savist teekannusid ning valmistamine hõlmab mõningaid lühikesi leotusi ja oskuslikke valutehnikaid. Eesmärk on ekstraheerida teelehtede täielik maitse ja lõhn. Gongfu Cha’d peetakse kunstiliseks vormiks: teemeistrid demonstreerivad oma asjatundlikkust ja tunnustust tee suhtes hoolikate ja graatsiliste liigutustega.
4. Briti pärastlõunatee
Kuigi Briti pärastlõunateed seostatakse tavaliselt musta teega, on roheline tee viimastel aastatel muutunud ülipopulaarseks. Seda teed serveeritakse sageli koos erinevate võileibade, saiakeste ja kookidega. Pärastlõunase tee traditsioon soodustab lõõgastumist, suhtlemist ja naudingut, sest see annab suupistete nautijatele kerguse tunde.
5. Sansam Darye
Koreas on Sansam Darye teetseremoonia, mis äratab meeli ja loob ühenduse loodusega. See rituaal algab lühikese matkaga metsikute teelehtede korjamisest ja seejärel valmistatakse tee maalilises keskkonnas, mis võimaldab teil sukelduda ümbritsevasse vaikusesse. Tseremoonia kasvatab sügavat lugupidamist keskkonna ja teekunsti vastu looduses. See tava tähistab ka tee eredaid maitseid ja looduslikku päritolu.
6. Rohelise tee pruulimise näpunäited teile
Rohelisest teest maksimaalse kasu saamiseks on oluline seda korralikult keeta. Rohelise tee lehti keedetakse tavaliselt vees, mille temperatuur peaks olema vahemikus 70–82 °C. Keeda olenevalt sordist umbes 1–3 minutit ja pidage meeles, et liiga kuum vesi või lehtede liiga pikaajaline leotamine võib anda mõru maitse. Selleks, et muuta oma rohelise tee jook veelgi erilisemaks, vaadake erinevaid tasse e-poes siin, kust leiate oma rituaalide jaoks eksklusiivse valiku.
Seega kuuluvad rohelise tee joomise traditsioonide hulka kultuuripärand, tähelepanelikkus ja piiritu austus looduse vastu. Ükskõik, kas joote rohelist teed külalislahkuse žestina või meditatsiooni ja eneserefleksiooni vahendina, võtke aega, et mõtiskleda nende traditsioonide üle tassikest rohelist teed nautides ja lasta neil süvendada teie tunnustust selle erilise looduse kingituse vastu.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 15.10.24, 16:14
Advendikalender: kuidas sai lastele loodud kingikogumikust kõigile mõeldud hitt-toode
Advendikalendrid olid eelmisel sajandil peamiselt lastele turustatud viletsavõitu šokolaadiga kommikarbid, mille aknaid avati igal jõulueelsel päeval, lootuses leida kartongi tagant midagi erilist. Ehk oled tähele pannud, et advendikalendrite valik on poelettidel aga igal aastal järjest mitmekesisemaks muutunud. Oma minikingikogumikega on tulnud turule nii mänguasjatootjad, sokikaupmehed, küünlavalmistajad kui ka ilubrändid.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele