Autor: Helen Külaots • 23. august 2024

Selver tähistab Eesti toidu kuud. Loe, mida oodata on?

13. augustist 9. septembrini on ligi 700 Eesti päritolu toodet Selverites ja e-Selveris müügil eriliselt hea hinnaga. Kusjuures tavapärasest suurem rõhk on väiketootjate toodangul. Kampaaniast räägib Selveri ostudirektor Pille Raaliste.
Selver tähistab Eesti toidu kuud, mille fookuses on kvaliteetne eestimaine toit
Foto: Emma Jõgiste

Selver tähistab Eesti toidu kuud, mille fookuses on kvaliteetne eestimaine toit. Raaliste sõnul on Selveri koostööpartnerite hulgas kodumaised tootjad alati tähtsal kohal olnud ning Eesti toidu kuu aitab tõsta fookusesse huvitavaid kodumaiseid tooteid, mida muidu ei märkaks või ei teaks proovida. „Tulge kindlasti vaatama, mida head Eestis tehakse!“ soovitab Raaliste.

Numbrid näitavad, et Selveri kliendid armastavad puhast kodumaist toitu ning eelistavad seega ka eestimaiseid tooteid. „Me panustame tugevalt selle nimel, et lettidel oleks rohkelt kodumaist kaupa,“ ütleb Raaliste.

Rõhk väiketootjatel

Selverile on alati olnud väiketootjate toetamine oluline – eelkõige tehakse seda läbi koostöö. „Meil on palju väiketootjaid, kellega juba aastaid koostööd teeme, kuid alati oleme avatud uutele väiketootjatele,“ selgitab Raaliste.

Tihtipeale on väiketootjad ise tagasihoidlikud ning ei julgeta koostööks suure jaeketiga ühendust võtta. „Sel juhul oleme meie ise need, kes tootjaga ühendust võtavad ja kaupa Selverisse müügile soovivad,“ ütleb Raaliste ja lisab, et väiketootja jaoks on see positiivne üllatus.

Selveris ollakse paindlikud väiketootjate võimaluste ja koguste osas ning võetakse neid heal meelel sortimenti ka siis, kui väiketootja haare ei võimalda pakkuda tooteid kogu ketile. Sel juhul saab neid osta vaid mõnes, tootjale lähedal asuvast Selverist. Suures plaanis tähendab see, et väiketootjate sortiment varieerub mõnevõrra kaupluste lõikes.

Väiketootja ja Selveri koostöö tähendab paindlikkust

Raaliste sõnul mõistavad nad väiketootja väljakutseid ja on seetõttu valmis teatud küsimustes vastu tulema. „Meie soov on tuua kodumaiste väiketootjate valik rohkemate inimesteni. Näeme, et meie klient oskab neid tooteid väärtustada ja kaupluste riiulitelt teadlikult otsida. Tootja saab Selveri näol omakorda kindla partneri ja populaarse müügikoha, kus käib palju kliente,“ ütleb Raaliste.

Kodumaine kohalik ja värske toit on Eestis põhjusega armastatud – see on maitsev ja kvaliteetne. „Ning väiketootjate tootearendus ja maitsekooslused on väga nutikad, huvitavad ja eristuvad,“ sõnab Raaliste ning lisab, et seda soovitaksegi Eesti toidu kuul inimestele tutvustada ning veel hea hinnaga.

Väiketootjate tooted soetatakse sageli ka kingituseks. „Jõuluperioodil pakume Selverites erinevaid kinkekorve, mis on kokku pandud just erinevate väiketootjate huvitavatest toodetest. Meie klientidele meeldivad need väga ning põnevaid kinkekorve võib oodata ka sel talvel,“ lubab Selveri ostudirektor.

Selveri soov on tuua kodumaiste väiketootjate valik rohkemate inimesteni
Foto: Emma Jõgiste

Selveris on eestimaise toidu osakaal ca 65%

Kui arvestada eestimaist päritolu osakaalu ainult toidukaubast ja karastusjookidest, on osakaal üle 65%. Eestimaise toidukauba osakaal kogu toidukaubast (toit ja alkohol) on 58% ja hoolimata keerulisematest aegadest on see püsinud muutumatuna.

Selveri hankijatest üle 90% on Eesti päritolu. See näitaja on viimase viie aasta jooksul tublisti Eesti päritolu kasuks edenenud (oli enne 2019. aasta 80% peal). See tuleneb suuremast tähelepanust ja koostööst Eesti väiketootjatega ning soovist panustada rohkem kodumaise kauba päritolule.

Eestimaiste toidukaupade järele püsib nõudlus varasemate aastate tasemel – nende osakaal ostukorvis ei ole viimase kolme aasta jooksul muutunud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700