Laupäeval, 16. novembril, kuulutati Lennusadamas välja Hõbelusikas/Silverspoon gastronoomiakonkursi selle aasta võitjad.
Viieteistkümnendat aastapäeva tähistav Silverspoon Awards tunnustab Eesti gastronoomiamaastiku parimaid tegijaid neljateistkümnes kategoorias. Audiitorfirma PricewatrehouseCoopers Estonia juhtivaudiitori Lauri Pasti sõnul oli selle aasta konkursi tulemuste läbitöötamine eriti suureks väljakutseks ning kui arvestada, et punktiarvestuse analüüs koosneb mitmest tuhandest kaalupunktist, siis mitmes kategoorias otsustas võidu vaid mõnepunktiline vahe.
Silverspoon konkursi võitjaid ja piduliku gala külalisi oli tulnud tervitama ka Vabariigi President pr. Kersti Kaljulaid. Oma tervituskõnes ütles President, et meie söögikohad ja meie toit on palju enamat kui vaid ühe restorani või kohviku majandusliku edukuse küsimus - toit on Eesti visiitkaart.
President lisas: "Toit, mille tarbimiseta ei saa isegi mõneks tunniks meie juures peatuvad inimesed, aitab tutvustada meie kultuuri. Sellega saab näidata, kuhu me maailmas kuulume, mida kalliks ja oluliseks peame. Toit on emotsioon. Eestisse tullakse aina rohkem hea toidu ja suurepärase elamuse pärast, sest nüüdseks on meie visiitkaart kirev ja rikkalik."
Võitjateks tunnistati kategooriate lõikes alljärgnevad restoranid:
Parim Aasia köök - Haku
Parim Kohvik - Gianni
Parim Casual Dining - Parrot MiniBar
Parim Eesti köök - Juur
Parim Pererestoran - Georg Ots Spa Restoran
Parim Fine Dining - 180° by Matthias Diether
Parim Gastropubi - Kolm Sibulat
Parim Rahvusvaheline köök - Mon Repos Peakoka Korrus
Parim Tänavatoit - Salt
Parim Taimetoidu pakkuja - 180° by Matthias Diether
Parim teenindus - Mon Repos Peakoka Korrus
Parim peakokk - Kaido Metsa (restoran Juur)
Parim Restoranide Grupp - Sparkling Group
Teist aastat järjest väljaantava Meediaauhinna vääriliseks tunnistati Ekspress Meedia erilahenduste osakonna toimetaja, toiduajakirjanik Martin Hanson.
Silverspoon Awards korraldavasse meeskonda kuuluvad Joakim Helenius, Andres Peets, Kristel Nõmmik, Kristjan Täht ja Andres Ojasu.
MTÜ Gastronoomia Auhindade Eesti Selts loodi 2004. aastal. Silverspoon on Eesti esimene gastronoomiakonkurss, mille eesmärk on tunnustada, väärtustada ja arendada toidukultuuri Eestis.
Seotud lood
Sellel aastal tähistab Silverspoon oma viieteistkümnendat aastapäeva. Audiitorfirma PricewatrehouseCoopers Estonia on läbi töötanud ja kokku lugenud gastronoomiakonkursi Silverspoon Awards 2019 kohtunike hääled ning välja selgitanud tänavused finalistid.
Restoran Juur peakokk Kaido Metsa toob metsasaadused au sisse ning klientidele serveeritakse erinevaid põnevaid roogi, mis pakuvad üllatusmomenti.
Rahvusvaheline logistikaettevõte DSV aitab Eesti tootjate ja kaupmeeste kaupu liigutada üle maailma nii mööda merd, maanteed kui ka õhus. DSV Estonia AS müügidirektor Peeter Luht nendib, et novembri lõppemisega saab mööda aasta kõige kiirem aeg, sest vastupidiselt eraisikutele on ettevõtjad oma suuremad saadetised enne jõulukuud aegsasti teele pannud.