Coop Eesti poolt valitsusele saadetud ettepanekus ja finantspõhjendustes soovitatakse põhitoiduainete käibemaksumäärana kasutada sarnaselt majutusettevõtetele 13%.
- Coop Eesti juhatuse esimees Rainer Rohtla. Tallinn (EST). Foto: Andras Kralla, Äripäev/Scanpix Baltics Foto: Andras Kralla
Eesti inimeste ostukorv on praegu Euroopa keskmisest 9% kallim ning viimase kolme aastaga on liha, piima ja köögiviljade osa toidukorvis koguseliselt vähenenud juba üle 10%. „See näitab, et inimeste taluvuspiir on juba ammu käes ning järgmisel aastal jõustuvad täiendavad maksutõusud löövad veelgi tugevamalt just madalama sissetulekuga inimesi, pensionäre ja suurelapselisi peresid – see toob eestlaste ostujõus kaasa negatiivse trendi jätkumise ajal, kui naaberriikide elujärg näitab taastumise märke,“ ütles Coop Eesti Keskühistu juhatuse esimees, Coop Panga nõukogu esimees ja Eesti Kaupmeeste Liidu juhatuse liige Rainer Rohtla.
Seotud lood
Coop Eesti Keskühistu finantsjuhi Veiko Haavapuu sõnul on kaks viimast aastat olnud jaekaubanduses rasked: peamiseks põhjuseks kõrge inflatsioon ja energiahindade tõus, mis on jätnud tugeva jälje tarbija rahakotile. Finantsjuht räägib Finantsuudistele, mida teeb Coop hakkama saamiseks praeguses turuolukorras ja konkurentide edestamiseks pikemas perspektiivis.
Viimase kahe aasta jooksul on hinnad tõusnud kiiremini kui inimeste sissetulekud. Hinnakasv on tänaseks aeglustunud, kuid kõrged hinnad on jäänud püsima. Selveri äriarvestuse juht Kristjan Anderson räägib toidukaubaturu seisust ja sellest, kuidas leibkonnad uue olukorraga kohanenud on.
Ärijuhtimissüsteemid (ERP, ettevõtte ressursside planeerimine) on viimastel aastatel oluliselt muutunud. Muutuste peamine suund on see, et ettevõtete individuaalselt kohandatud süsteemid asendatakse üha enam pilvepõhiste ERP-lahendustega.