Alates 1. septembrist jõustuvad Euroopa Liidus suitsutatud toidutoodetes sisalduvatele polütsüklilistele aromaatsetele süsivesinikele (PAH) madalamad piirnormid, mis suurendavad suitsutatud liha- ja kalatoodete ohutust.
„Kuna PAH-ide mõned ühendid on teadaolevalt tervisele kahjulikud, peab nende kogus toidus olema võimalikult väike,“ selgitas Põllumajandusministeeriumi toiduosakonna juhataja Martin Minjajev. „Enamik Eestis uuritud ja kontrollitud suitsutatud toidutooteid ei ole sisaldanud kahjulikke saasteaineid üle kehtima hakkava uue piirnormi. Seega ei pea tarbijad ja tootjad muretsema, et traditsiooniline suitsuliha ja –kala müügilt kaob.“
PAH-id on aromaatsete tsüklite kondensatsioonil tekkinud keskkonda saastavate ainete grupp. Neid leidub arvestatavas koguses nii õhus, vees, pinnases kui ka toidus. Toidus võib PAH-e tekkida kuumutamisel, suitsutamisel, kuivatamisel nii tööstusliku kui koduse toiduvalmistamise käigus.
Suitsutatud toidu PAHide sisaldust saab märgatavalt alandada, asendades traditsioonilistes suitsutuskambrites kasutatava otsese suitsutamise kaudse suitsu genereerimisega. Küpsetamine keskmisel või madalal kuumusel, suitsufiltrite kasutamine, lahjema liha või kala valimine töötlemiseks ja võimalikult vähese rasvakoguse kasutamine võivad olulisel määral alandada lõpptootes PAHide sisaldust.
Seotud lood
Kaubanduse mahud näitasid oktoobris juba kerget tõusu ja mõõnaaeg on ületatud, leiab LHV panga kaupmeeste makselahenduste juht Indrek Kaljumäe. Seda enam tuleb tema sõnul tähelepanu pöörata e-makselahenduste võimekusele.